Råd og vejledning

Vejledning til klipning

I forbindelse med vedligeholdelse af en smuk plæne, er det vigtigt at køre maskinen i forskellige retninger end ved sidste klipning. Variationen forhindrer hjulspor i plænen hvilket giver et visuelt bedre udtryk af din plæne.

Ved at benytte en robotklipper vil du automatisk hindre hjulspor i at opstå, idet maskinen veksler sin rute fra gang til gang. Samtidig opnås fordele såsom et minimalt pres på plænen idet en robotklipper vejer væsentlig mindre end alternativerne.

VIGTIGT at bruge opsamler til din motorplæneklipper da, små bunker af græs kan være skyld i at græsset dør under. 

Justeringen af klippehøjden afhænger af, om det er en pynte- eller brugsplæne. Da de fleste haver også bruges til boldspil, hygge, grill m.m., er en græshøjde på 4 til 5 cm. her i reglen passende. Sørg altid for skarpe knive når du klipper græs, så græsset klippes rent over og ikke bliver flået i stykker. Du bør desuden kun klippe græs, når græsset er tørt.
Hvis din græsplæne er en ren pynteplæne, kan den klippes lidt kortere. Generelt gælder dog, at en for kort klipning skader græsplanten. Derfor bør klippehøjden indstilles til min. 4 cm.

Leder du efter vejledning og råd på andre områder? Kig her og find et andet emne om plænepleje

Robotplæneklipper

Justeringen af klippehøjden afhænger af, om det er en pynte- eller brugsplæne. Da de fleste haver også bruges til leg, solbadning, grillaftener og andre ting, er en græshøjde på 3 til 5 centimeter her i reglen passende. Sørg altid for skarpe knive, når du klipper græs, så græsset klippes rent over og ikke bliver flået i stykker. Du bør desuden kun klippe græs, når græsset er tørt.
Hvis din græsplæne er en ren pynteplæne, kan den klippes lidt kortere. Generelt gælder dog, at en for kort klipning skader græsplanten. Derfor bør klippehøjden indstilles til mindst 3 centimeter.

Klip generelt hellere med jævne mellemrum og i muligst korte afstande. Det bedste er en bioklipning, hvor det korte stykke der klippes af græsstråene, bliver liggende på græsset og tjener som en naturlig gødning. I den normale vækstperiode om foråret anbefales det at klippe græsset en gang om ugen. I forbindelse med bioklip anbefales det endda at slå græsset oftere. I tørre perioder når græsset vokser mindre, kan plæneklipningen reduceres.

Gror din græsplæne ikke godt? Det kan skyldes forskellige faktorer. Græsplænens sunde vækst hæmmes ikke kun, hvis klippehøjden er for kort, men også hvis den er for lang. Hvis græsplanter vedvarende klippes for lidt, det vil sige hvis græsplænen generelt altid er lidt for høj, så danner de enkelte græsplanter for få sideskud. I så fald kan græsplænen få huller, og gør dermed plads for ukrudt og mos.

Anbefalede klippehøjder:
Marts / april: min. 5 cm. klippehøjde.
Maj-september: min. 4 cm. klippehøjde
Oktober: min. 5 cm. klippehøjde

Normalt skal græsslåningen sidste gang ske i oktober måned. Hvis efteråret er lunt, kan det nogle gange komme på tale at slå plænen helt ind i begyndelsen af november måned. Som tommelfingerregel kan du nogenlunde gå ud fra, at sidste græsslåning falder sammen med slutningen af børnenes efterårsferie. Som udgangspunkt skal du stoppe når temperaturene er på 6-7 grader, da græsset stopper med at gro.

Husk også at rive bladene af plænen for at undgå sneskimmel hen over vinteren. Sørg også for ikke at slå græsplænen som en golfbane sidste gang i løbet af sæsonen ved græsslåningen. 

Husk at slukke din robotplæneklipper og lad den aldrig køre i frostvejr.

Bruger du en motorklipper?

Her får du klippehøjderne for motorklipperen

Det er en dårlig idé at forsøge at spare tid på græsslåningen ved at klippe græsset meget kort. Det stresser ganske simpelt græsset, svækker rodnettet og ukrudtsfrø får betydeligt lettere ved at finde vej til jorden.

FORÅR: I foråret skal græsset altså ikke klippes kortere end 4 cm, og det samme gælder i efteråret. Så har græsset bedre mulighed for at udnytte det mere sparsomme dagslys, og er samtidig bedre beskyttet mod frost.

SOMMER: Når sommeren er i gang (juli til august), og væksten stopper, kan du med fordel sætte klippehøjden yderligere op til 5-7 cm. Igen handler det om, at jo højere græsset er, jo stærkere og mere modstandsdygtigt er det. Det gælder selvsagt også, hvis der skulle komme en længere tørkeperiode.

EFTERÅR: På et eller andet tidspunkt i efteråret når vi til sæsonens sidste omgang. Her skal du gå efter, at græsset helst skal være 4-5 cm, når det overvintrer. Er græsset længere end det, forøges risikoen for svampevækst i plænen væsentligt.

Husk at indstille klippehøjden både på din motorklipper og robotplæneklipper

Klippefrekvens

Robotplæneklipper

Vi anbefaler altid robotplæneklipper, da den overholder klippedagene, hvor imod skal vi ud og skubbe mortorplæneklipperen, bliver det ikke altid overholdt 🙂

Normalt slår vi græs fra midt i marts til sidst i oktober. Når du slår græsset for første gang i det tidlige forår, skal plænen være tør og frostfri, og du skal ikke kaste dig ud i det, før græsset er 6-8 cm.

Det har desuden bedst af kun at få taget toppen. Græsset bør derfor aldrig klippes kortere end 4 cm. Til gengæld kan du gøre det lige så tit du har lyst. På den måde bliver græsset mere livskraftigt og kan bedre klare sig i kampen mod ukrudt og mos.

Motorklipper

Normalt slår vi græs fra midt i marts til sidst i oktober. Når du slår græsset for første gang i det tidlige forår, skal plænen være tør og frostfri, og du skal ikke kaste dig ud i det, før græsset er 6-8 cm.

Til top