Råd og vejledning

Vejledning til tørke

I de seneste år har vi været plaget af tørke i sommerhalvåret, og det er vigtigt at tage sine forholdsregler når tørken sætter ind. Vigtigst af alt: HUSK AT STOPPE KLIPNINGEN OG HUSK AT VANDE!

Dette gør sig især gældende for robotplæneklippere, hvor det er let at glemme at den er sat til. I forhold til den korrekte vandingsmetode, står vi klar til at rådgive dig i den rette mængde ud fra lige netop din haves specielle jordbundsforhold og græstype.

Der findes dog et helt simpelt råd til, hvordan du bedst muligt beskytter din græsplæne når den tørre varme bider sig fast. Og det involverer modsat, hvad man måske skulle tro, ikke vanding.

Kort er ikke altid godt

Hemmeligheden bag at beskytte sin græsplæne, når det er så varmt og tørt, som det er i øjeblikket, er at sætte sin plæneklipper 1 centimeter op. Når græsset bliver klippet for kort, så er der ikke noget til at skygge for solen 

Sæt din plæneklipper 1 centimeter op, så beskytter du din plæne mod solen.

Brug for skygge

På græs sidder vækstpunkterne eller de nye skud i bunden af strået. Når de bliver udsat for direkte sol og meget høje temperaturer, bliver de spæde skud ødelagt, så skal dit græs skyde helt forfra. Du kan derfor beskytte din græsplæne ved at sørge for, at de nye skud bliver holdt i skyggen.

Så snart der falder regn, går fotosyntesen i græsset i gang igen. Så hvis man har sørget for ikke at klippe sin plæne for kort, så går der ikke lang tid fra første regnbyge til man har en grøn plæne igen.

Det vand man sparer på at vande plænen, kan man i stedet give til planterne i bede og krukker, der efter mange dage uden regn modsat plænen godt kan have brug for vand.

Hvis sommeren har været tør og har været hård ved din græsplæne! Græsplænerne er triste, tørre og gule, og det er næsten ikke til at tro, at de kan blive grønne og tætte igen. 

Græs reagerer på tørke ved at gå i dvale – dvs. at det vågner op igen, så snart der kommer regn. Men når tørken varer så længe, som vi har oplevede i sommeren 2018, kan græsset blive så tørt, at nogle af planterne dør.

Det er aldrig dårligt at vande haven efter den har fået en behandling, derfor kan vi anbefale, at du vander den efter solnedgang 

Vi har kunder, der ønsker at vande græsplænen for at bevare den flotte grønne farve. men husk at græsplænen skal vandes, før den visner. Det er bedst du vander færre gange men i stedet grundigt, så vi anbefaler du bruger mindst 9-11 liter vand ad gangen pr. M2.

Det er heller ikke nødvendigt, at vande græsfrø, som endnu ikke er spiret, hvis vi/du har sået græsfrø af vores gode kvalitet vil frøene ikke dø, men forbliver i dvale, til de får optimale vækstbetingelser. Er frøene gået i spiring, er det meget vigtigt, at de fortsat får væske, da de nyspirret frø ellers vil udtørre. 

Til opgaven forslår vi du bruger en rigtig spreder, som dækker et stort område frem for den håndholdte model. 

Vi vil så lige slå et slag for, at du altid tænker på miljøet, så du ikke bruger kæmpe mængder vand, men det anbefalede.

Så snart der kommer regn vil det hurtigt afsløres, hvilke planter der har overlevet, og hvilke pletter der skal sås med nye græsfrø.

Opskriften på, hvordan du får liv i din sommertriste græsplæne:

✔ Vent med at gå i gang til det har regnet
✔ Giv plænen en tur med græsriven så de døde planter fjernes
✔ Efterså med nye, men gode græsfrø. 

Vores græs som vi eftersår med:

  • Tåler kort klipning (ned til 5 mm)
  • Ekstremt lavt gødningsbehov
  • Fortræffelig tørketolerance
  • Kræver mindre vanding
  • Meget hurtig regenerering efter tørkeperiode
  • Smuk farve om vinteren
  • Tidlig vækst om foråret

Leder du efter vejledning og råd på andre områder? Kig her og find et andet emne om plænepleje

Stop med at klippe græsset under tørkeperioder

Din græsplæne kan blive gul om sommeren, hvis det har været tørt og varmt i længere tid. Men du behøver ikke at gøre noget, plænen skal nok blive grøn igen. Når din græsplæne er blevet gul efter en lang tørkeperiode, vil der gå cirka 14 dage efter en kraftig regnbyge eller vanding, før den er grøn og frodig igen.Når græsplænen igen er blevet grøn, kan du slå den som normalt. Du må ikke slå græsplænen, så længe den er gul, da gult græs ikke vokser.

Når der kommer vand fra oven igen, begynder væksten. Hjælp gerne græsset i gang. Start med en klippehøjde på 6 cm. derefter kan du uge efter uge regulerer højden.

Vanding af græsplænen

Skal eller skal man ikke vande under tørkeperioder?

Hvis du vil slippe for, at græsset visner, skal plænen vandes og helst inden græsset begynder at gulne. Det er bedst at vande sjældent, men grundigt, med mindst 20 mm vand ad gangen, det vil sige 20 liter pr. kvadratmeter. Vær opmærksom på, at hyppig vanding af græsplænen kan have en mærkbar effekt på din vandregning. Er det muligt at bruge opsamlet regnvand til have vandingen, så gør det.

Før og efter behandling imod tørke udført af Easy Green

Til top